YİNE Mİ COVID-19!

YİNE Mİ COVID-19!

Evet, yine mi korona dediğinizi duyar gibiyim. Mart, 2021’den beri hayatımızın her anında olan korona virüs hakkında birçok yazı yazıldı, konuşuldu. Her kafadan bir ses çıktı, herkesin kafası karıştı. Peki, nedir bu korona virüs? Neden COVID-19 deniyor? COVID-19’da beslenmenin yeri nedir? Hadi güncel veriler ışığında bu sorulara yanıt verelim.

Korona Virüs
Korona virüs, aslında ağır sağlık sorununa neden olan bir virüs ailesidir. Daha önce de duyduğumuz MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) da bu virüs ailesindedir. Bizim konuştuğumuz korona virüs ise SARS-CoV-2 olarak geçmekte olup ilk olarak 2019 yılında ortaya çıktığı içinde COVID-19 olarak da bilinmektedir.

COVID 19’da Beslenme
Artık nasıl bulaştığından nelere dikkat etmemiz gerektiğinde sıkıldığınızı düşündüğüm için bahsetmeden direk beslenme ile ilgili olan kısma geçmek istiyorum ama tabi ki maske-mesafe-hijyeni hatırlatmadan da geçemeyeceğim. Bu üç kurala lütfen uyalım!

Covıd-19’dan Korunmada Beslenmenin Yeri
Beslenmenin birçok hastalık riskinin önlenmesinde, hastalandığında ilerlemesini engellenmesinde ve hastalığın tedavisinde önemli etkisi vardır. Sağlıklı bir şekilde beslenmiyorsanız doğrudan veya dolaylı olarak bağışıklık sisteminizi etkileyeceğinden birçok hastalığa açık hale gelebiliriz. COVID-19’da bağışıklık sistemi önemli olduğu için sağlıklı beslenme dikkat edilmelidir. Güçlü bir bağışıklık sistem için öncelikle diyette proteinin yeterli miktarda alınmalıdır. Aynı şekilde diyette yeterli miktarda vitamin, mineral ve posa kaynağı olan taze sebze ve meyvelerin alımına dikkat edilmeli, doymamış yağ asitlerinden zengin zeytinyağı ve sert kabuklu meyvelerin ve önemli posa kaynağı olan tam tahılların tüketiminin artırılması önerilir. Yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterin. Doymuş yağ asitlerinin, şeker ve tuz tüketiminin de sınırlandırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Eğer yeterli ve dengeli bir şekilde besleniyorsanız besin desteği kullanmanıza gerek yoktur! Kullanmak istediğiniz zaman doktorunuza danışmayı unutmayın! Karantina döneminde hareketsiz bir yaşam olduğu için günlük olarak fiziksel aktivitenizin de artması, özelllikle aerobik egzersizler, bağışıklık sisteminizi olumlu yönde etkiler.

COVID-19 Sırasında Beslenmenin Yeri
COVID-19’u evde geçiriyorsanız: Bu süreçte sıvı alımı ve beslenmeniz çok önemlidir. Çünkü sıvı alımı ve beslenmenin vücudumuzun COVID-19 virüsüne tepkisinde ve iyileşmesinde önemli bir rolü vardır ve tıbbi tedavimizin önemli bir parçasıdır. Hastalık sırasında istemeden de olsa hızlı bir şekilde vücut ağırlığında azalış görülür. Buradaki ağırlık kaybının sebebi vücudun kas kaybı ve sıvı kaybetmesi yüzünden olduğu ve hastalıkla savaşmamızı etkilediği için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Eğer susamış veya aç olmasanız bile, yemek yemeye ve sıvı içmeye devam etmeniz çok önemlidir. Çünkü susuz kaldığınızda, solunum salgılarınız kalınlaşır ve akciğerlerinizden temizlenmesi zorlaşır. Akciğerlerinizden salgılarınızı temizleyememek zatürreye sebep olabilir. Bu yüzden susama hissetmeseniz bile her 15 dk.’da bie 2-4 g sıvı tüketmeye özen gösterin. Alınacak en uygun sıvılar; kalorili ve proteinli berrak sıvı içecekler, oral rehidrasyon çözeltileri veya spor içecekleridir. Bu tür içecekleri içmek, vücudunuza kalori, gerekli elektrolitler ve vücudunuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu mineralleri sağladıkları için özellikle yararlıdır. Beslenmenizde yüksek kaloriye ve kas kaybının olmaması için yüksek proteine yer verin.

Koku veya tat almıyorsanız;
- Soğuk veya oda sıcaklığında yiyecekler sıcaktan daha lezzetli olabilir (sandviçler, süzme peynir), bu da daha güçlü bir lezzet ve koku verme eğilimindedir.
- Yemek metalik bir tada sahipse, plastik kaplarla yiyebilirsiniz.
- Daha az tatlı yiyecekler seçebilirsiniz.
- Yiyecek veya içecekler çok tuzlu veya çok acı ise şeker eklemeyi düşünebilirsiniz.
- Sade yiyecekleri tatlandırmak için baharat ekleyebilirsiniz.
- Eğer hâla tam yiyemiyorsanız kalorisi ve proteini yüksek oral beslenme desteği düşünebilirsiniz.

COVID-19’u Hastanede Geçiriyorsanız:
Gerekli olan beslenme ve tıbbi müdahaleler yapılmıştır.

COVID-19’ u Atlattıktan Sonra Beslenmenin Yeri
COVID-19’dan kurtulduğunuzda, yüksek kalorili, yüksek proteinli bir diyet tercih etmeniz önemlidir. Bu diyet, düzenli egzersiz ile birlikte, hastalığınız sırasında kaybettiğiniz herhangi bir kas kütlesini geri kazanmanıza ve normal aktivitelerinize geri dönmenize yardımcı olacaktır.


Sağlığımızın kıymetini bildiğimiz nice sağlıklı günlere…

 

 

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavinin yerini tutmaz

DİYETİSYEN MERYEM HAFIZOĞLU
KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT54267

Paylaş

Yazar Hakkında

Meryem Hafızoğlu
Meryem Hafızoğlu

Merhabalar, severek okuduğum ve öğrendiğim bölümden mezun olarak artık resmi olarak bir diyetisyenim. Gerek stajlarımda gördüğüm gerekse çevremde duyduğum, gözlemlediğim kadarıyla insanlara diyet denildiğinde bir korku oluşuyor. En büyük korkularından birisinin de “yasak” olan besinler olup, sevdikleri gıdalardan uzak kalacakları olması. Hâlbuki kişinin herhangi bir rahatsızlığı/hastalığı yoksa besinleri yasaklamak yerine sınırlandırılması önerilir. Çünkü besinler tamamen yasaklanırsa, sürdürülebilir bir beslenme olmayacağına inanan bir diyetisyenim. Eğer aklınızdan diyete başlamak geçiyorsa, hiç durmayın! Hemen iletişime geçin! Beslenmeyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışları düzeltelim! Örneğin; eğer zayıflamak istiyorsanız ekmek kesinlikle yememelisiniz gibi… Benim amacım; sizlerin diyet algısını değiştirmek ve evinizin diyetisyeni olmak :) İletişime geçecek kişiler; belki gebe bir kadın belki emzirmeye başlayan anne belki profesyonel bir sporcu belki sağlıklı beslenmeyi öğrenmek isteyen biri belki kronik bir böbrek hastası belki de catering patronu. Kendimizi lütfen “kilo vermek istiyorsam diyet yapmalıyım” klişelerinden uzak tutalım. Beslenme nerede varsa biz diyetisyenler oradayız ve sürdürülebilir, sağlıklı bir beslenme için bir mail, bir DM uzağındayız! O zaman ne diyoruz? “Diyete Başlıyor, Korkmuyorum!”

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı