DİYETİSYEN ZAYIFLATIR!

DİYETİSYEN ZAYIFLATIR!

Diyetisyen” yazısını görünce ilk ne düşündünüz? Ben “Diyetisyenim” dediğimde ilk olarak duyduğum tepkiler “Beni de zayıflatıver”, “Ben de bu aralar kilo vermek istiyorum”, “Kilo vermek için ekmeği kestim ben de” cümleler böyle uzayıp gidiyor. Peki gerçekte diyetisyen sadece zayıflatır mı? Bu diyetisyen kimdir? Hadi birlikte bakalım.

DİYETİSYEN KİMDİR?
Diyetisyen Yükseköğretim Kurumu’na bağlı üniversitelerde sağlık bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik bölümünü, en az 4 yıl olmak koşuluyla, tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini uygulamaya hak kazanan kişiye denir.

DİYETİSYENİN İŞ VE GÖREV TANIMI
Diyetisyenin çalışma alanları; hastanelerde (klinik, yoğun bakım, servis …), kurumlarda yönetici diyetisyen ( otel, catering, okul vs.), özel bakım gerektiren kurumlarda danışman diyetisyen (kreş, yaşlı bakım evleri vs.), sporcu beslenme danışmanlığı, toplum sağlığı diyetisyeni, beslenme ve diyet danışmanlığı ofisi gibi birçok alanda çalışabilirler.

Peki, Diyetisyenler Burada Ne Yapıyorlar?
- Diyetisyen kişinin yaş, cinsiyet ve fiziksel durumuna göre, enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önüne alarak sağlıklı beslenme programını hazırlar. Özel grupların beslenme ihtiyaçlarına yönelik çalışmaların yürütülmesinde görev alır.
- Besinleri analiz ederek, sağlıklı beslenmeye ve özel amaçlara yönelik besin grupları geliştirir ve bunların doğru kullanımını sağlar.
- Toplumda oluşan beslenme sorunlarına ve bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapar. Besin ve beslenme politikası oluşturulmasında, eylem planlarının yapılmasında ve uygulanmasında görev alır.
- Doktorun yönlendirmesi ile hastalara uygun beslenme programlarını hazırlar. Bireylerin hastalığına, antropometrik ölçümlerine, laboratuvar bulgularına ve tedavisine uygun olarak besin ögeleri gereksinimlerini belirler, diyet tedavilerini ve beslenme eğitimi hizmetlerini düzenler, uygular ve izler.
- Hastalar, özellikle hastane gibi, sağlık kuruluşlarında malnütrisyona (kötü beslenme) maruz kalabildiği için, hastaların malnütrisyona maruz kalmaması için gerekli önlemleri alır. Hastaların diyet ve normal yemekleri ile istek ve eğilimlerini tespit ederek, yemek listelerinin doktorun tespit ettiği esasları dikkate alarak beslenme programını hazırlar.
- Hastalara verilecek olan oral, enteral ve parenteral beslenme destek ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında, uygulamalarında, eğitim ve izleme süreçlerinde bulunur.
- Satın alınacak gıda maddelerinin miktarının belirlenmesinde ve değerlendirmesinde bulunur.
- Beslenme hizmetinde çalışan personelin denetimini yapar, hizmet içi eğitimleri planlar, uygular ve uygulatır. Hizmetin her aşamasında besin, personel, fiziksel alan ve araç-gereçlerin temizlik ve hijyeni için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
- Menü planlaması yapar ve uygulanan menüleri denetler. Standart yemek tariflerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlar, gerekirse günün ve kuruluşun şartlarına uygun düzenlemeler yapar.
- Yiyecek-içeceklerin uygun yöntemlerle depolanmasını ve depodan yiyecek-içecek çıkışını denetler.
- Toplu beslenme alanlarının ve araç-gereçlerin günün şartlarına uygun ve gereksinime uygun standartlara ulaşmasını sağlar. Yemek hazırlama, pişirme ve servis alanında oluşabilecek kazaları engelleyici tedbirlerin alınmasını ve ilk yardım araçlarının bulunmasını sağlar.
- Yiyeceklerin hazırlama, pişirme ve servisi ilkeleri doğrultusunda tüketime sunulmasını denetler.
- Besin güvenliğinin sağlanmasında ve kalite sistemlerinin kurulmasında görev alır.

Peki, Diyetisyen Ne Yapmaz?
- Diyetisyen popüler diyetleri uygulamaz! Diyet bireyin kan tahlillerini, antropmetrik ölçümlerini, yaşam tarzını göz önüne alarak beslenme programı hazırlar.
- Diyetisyen yargılamaz! Birey, özellikle kilo vermek için diyetisyene başvurduysa, diyete uyamadığı zaman danışanını/hastasını azarlamaz. Birey ile konuşarak yapılan bir hata varsa/anlaşılmayan bir yer varsa/ uygulayamayacağı şekilde bir beslenme programı uyguladıysa ona göre bir önlem alınır.
- Diyetisyen sadece zayıflatmaz! Birey kilo vermek için diyetisyene başvurduysa, diyetisyenin önceliği kilo vermesi değil, sağlıklı bir şekilde kilo kaybı sağlaması ve sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmektir.
- Diyetisyen kısa sürede fazla kilo kaybı hedeflemez! Kısa sürede fazla kilo kaybı su ve elektrolit kaynaklı olacağı için kişiyi tehlikeye düşürebilir. Önemli olan vücut yağından kilo verilmesini sağlamaktır.
- Diyetisyen yasak koymaz! Eğer bireyin herhangi bir hastalığı yoksa sevdiği besinleri yasaklamaz, sürdürülebilir bir beslenme için sınırlandırmalar yapar. Sonuç olarak; maalesef diyetisyen deyince ilk akla gelen “zayıflama” üzerine konular da olsa da diyetisyenler birçok alanda çalışabilir. Beslenme programları kişiye özel olarak hazırlanır ve hazırlanırken de birçok faktör göz önüne alınır. “Diyetisyen sadece zayıflatır.” algısını düzeltmek benim, senin, bizim görevimiz. Diyetisyenlerin doğru anlaşıldığı güzel günlere…

 

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

DİYETİSYEN MERYEM HAFIZOĞLU

KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT54267

Paylaş

Yazar Hakkında

Meryem Hafızoğlu
Meryem Hafızoğlu

Merhabalar, severek okuduğum ve öğrendiğim bölümden mezun olarak artık resmi olarak bir diyetisyenim. Gerek stajlarımda gördüğüm gerekse çevremde duyduğum, gözlemlediğim kadarıyla insanlara diyet denildiğinde bir korku oluşuyor. En büyük korkularından birisinin de “yasak” olan besinler olup, sevdikleri gıdalardan uzak kalacakları olması. Hâlbuki kişinin herhangi bir rahatsızlığı/hastalığı yoksa besinleri yasaklamak yerine sınırlandırılması önerilir. Çünkü besinler tamamen yasaklanırsa, sürdürülebilir bir beslenme olmayacağına inanan bir diyetisyenim. Eğer aklınızdan diyete başlamak geçiyorsa, hiç durmayın! Hemen iletişime geçin! Beslenmeyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışları düzeltelim! Örneğin; eğer zayıflamak istiyorsanız ekmek kesinlikle yememelisiniz gibi… Benim amacım; sizlerin diyet algısını değiştirmek ve evinizin diyetisyeni olmak :) İletişime geçecek kişiler; belki gebe bir kadın belki emzirmeye başlayan anne belki profesyonel bir sporcu belki sağlıklı beslenmeyi öğrenmek isteyen biri belki kronik bir böbrek hastası belki de catering patronu. Kendimizi lütfen “kilo vermek istiyorsam diyet yapmalıyım” klişelerinden uzak tutalım. Beslenme nerede varsa biz diyetisyenler oradayız ve sürdürülebilir, sağlıklı bir beslenme için bir mail, bir DM uzağındayız! O zaman ne diyoruz? “Diyete Başlıyor, Korkmuyorum!”

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı