ARALIKLI ORUÇ (IF)

ARALIKLI ORUÇ (IF)

Intermittent fasting, aralıklı oruç temelinde din ve spritüel geleneklere dayanmaktadır. En bilindik faydaları biyokimyasal değerleri etkileyip sağlığı iyileştirmektir. HDL, LDL ve toplam kolestrol olmak üzere kan lipitleri üzerinde etkilidir. High density lipoprotein olarak bilinen HDL’nin kanda yüksek düzeyde olması, low density lipoprotein olarak bilinen LDL’nin ise kanda düşük düzeyde olması istenmektedir. Aralıklı oruç diyetiyle birlikte bu değerlerde iyileşme sağlandığı görülmüştür.

Aralıklı oruç diyeti uygulaması kolay ve sürdürülebilir olduğu için genellikle kilo vermek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu bir diyet yaklaşımıdır. En çok tercih edilen saat dilimi 16/8’dir. Bu zaman dilimi 8 saatlik serbest besin alımını ve 16 saatlik açlık fazını temsil eder. Bir ya da iki günden haftanın her gününe kadar uygulanabilir olan bir diyet yaklaşımıdır. Genelde 12.00 – 20.00 saatleri arasında besin alımı, 20.00’dan sonra ise açlık fazına geçilmektedir. Böylelikle 16 saat açlığın çoğu uyku fazına denk gelmektedir. Bu saat aralığında kahvaltı atlanır, sağlıklı öğle yemeği ve akşam yemeği tercih edilir. Bir diğer kolay ve uygulanabilir olan saat dilimi ise 09.00 – 17.00’dır. Bu saatler arasında rahatlıkla sağlıklı kahvaltı tercih edilebilmektedir.

Aralıklı Oruç Faydaları
Karşımıza çıkan ilk faktör kolay ve uygulanabilir olmasıdır. Bazı araştırmalarda açlık insülin seviyesini %31’e kadar azaltarak kan şekeri konrtolünü sağladığını, bu sebeple de düşük kan şekerinin diyabet riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Fakat aralıklı oruç herkes için doğru olmayabilir. Aç kalınan süreçten sonra yeme fazında daha fazla yemeye itebilir, kilo alımı, sindirim sistemi problemlerine sebep olabilir ve sağlıksız yeme biçimini tetikleyebilmektedir. Bu sebeple altta yatan bir rahatsızlık varsa mutlaka bir doktor ile konuşulmalıdır. Aynı zamanda kısa zamanlı yan etkileri olan açlık, güçsüzlük, yorgunluk da görülebilmektedir. Bazı hayvan çalışmalarında ise kadın ve erkekte farklı seyrettiği, özellikle kadınlarda üreme sistemini etkileyebildiğini bu nedenle de hamile ve emziren kadınlara önerilmediği de görülmektedir.

Aralıklı oruç diyeti uygularken meyve, sebze, et, süt ve süt ürünleri, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar kullanmaya özen gösterilmelidir. Unutmayın yemek yemek ve açlık hissetmek nefes almak gibi fizyolojik bir ihtiyaçtır. Bu nedenle uyguladığınız diyetin size uygun olması, ihtiyacınız olan makro ve mikro besin değerlerinizi karşılaması ve en önemlisi size zarar değil sağlık faydası sağlaması çok önemlidir. Bu nedenle popüler diyet yaklaşımlarından bir mucize beklemeden kısa vadede uygulanalıp, uzun vadede ise sürdürülebilir beslenme öğrenilmelidir.

 

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

 

Diyetisyen Fatma GÜLEÇ

Kayıtlı Diyetisyen Kodu:DYT19518

Paylaş

Yazar Hakkında

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı