D VİTAMİN VE BESLENME

D VİTAMİN VE BESLENME

D vitamini nedir ve eksikliğinde ortaya çıkan durumlar nelerdir ?
D vitamini, kalsiyum ve fosfor metabolizmasını ayarlayan, yağda eriyen vitaminlerden olan, steroid yapılı bir hormon olarak geçer. Hem ülkemizde hemde tüm dünyada eksikliğine sık rastlanır ve önemli bir sağlık sorunu haline gelir. Çünkü gereksinimi anne karnından başlayarak tüm yaşamımız boyunca gereklidir.

D vitamininin büyüme-gelişmede, kemik ve diş gelişiminde, bağışıklık sistemini güçlendirmede, enfeksiyonlara, kalp hastalıklarına, kansere, diyabete yararlı olduğu görülmüştür. Özellikle çocuklarda eksiklik belirtilerine baktığımızda oldukça sık gördüğümüz semptomlardan kas güçsüzlüğü ile seyreden kas ve bacak ağrıları, bacaklarda şekil bozuklukları, eğilme sonucu olan raşitizm hastalığı meydana gelir. Uzman kontrolünde vitamin takviyeleriyle ve uygun beslenme programı sayesinde raşitizm hastalığı tedavi edilebilir ama hastalık ciddi derecede ilerlemişse tedaviye yanıt verilmeyebilir. Yetişkinlerde ise D vitamini eksikliği sonucu, kemiklerde büyüme tamamlandıktan sonra kemik mineralizasyonunda bozukluk görülür ve böylelikle osteoporoz (kemik erimesi), osteomalazi (öne doğru eğilir ve kamburlaşır) görülür. D vitamininin en iyi ve en ekonomik kaynağı güneşdir. Çünkü güneş ışınları cildimizde d vitamini olarak depolanır. Yaz aylarından kış aylarına geçerken vitamin eksikliğine oldukça sık rastlarız. Kan testi sonucunuzda eksiklik görülürse doktorunuz kontrolünde vitamin desteği almanızda hiçbir sakınca yoktur. Gebeler, yetişkinler, yaşlılar çocuklar, kapalı alan, vardiyalı çalışanlar, sağlık personelleri gibi sürekli açık havada olamayanlar da dahil kış mevsimine girerken ekim ayından itibaren ayda bir D3 vitamini alabilirler. D vitamininin fazla kullanımı gebelerde zehirlenme, çocuğun doğum kilosunu etkileme, sezeryan doğum olasılığını arttırır. D vitaminini fazla kullandığımızda genel açıdan bakarsak böbrek yetmezliği ve hipertansiyon gibi önemli hastalıklara yol açar.

D Vitamini içeriği yüksek olan besinler nelerdir ?
Karaciğer , yumurta sarısı , yoğurt ,ayran ,kefir ,peynir , somon , uskumru ,mantar , yulaf , maydanoz , balık yağı, istiridye , ton balığıdır.

D Vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir ?
Eğer sizde , diyet yaptığınız halde yavaş kio verme yada hiç kilo verememe , sürekli üşüme , depresyon , ruh hali bozukluğu , saç dökülmesi , tırnak kırılması , uyku sorunu , kemiklerde ve eklemlerde ağrı , halsizlik gibi semptomlar varsa kan tahlili yaptırmanızı ve bir uzmana göstermeniz sağlıklı olucaktır.

 

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

Diyetisyen Banu Doğanlar

Kayıtlı Diyetisyen Kodu:DYT43123

Paylaş

Yazar Hakkında

Banu Doğanlar
Banu Doğanlar

"Yeni Bir Sen , Çok İstersen "

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı