DASH DİYETİ NEDİR?

DASH DİYETİ NEDİR?

DASH DİYETİ:
DASH Diyeti; ingilizce de “Dietary Approches to Hypertension“sözcüklerinin kısaltılmasıdır. Yüksek tansiyon problemini ortadan kaldırmak için uygulanan bir beslenme modelidir.

DASH (Dietary Aproaches to Stop Hypertension) ilk olarak 1996'da Amerikan Kalp Derneği’nin bir toplantısında tanıtılmış ve 1997'de New England Journal of Medicine’ da yayınlanmıştır. DASH diyeti Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından ilaç kullanmaya gerek kalmadan yüksek tansiyon problemini tedavi etmek ve önlemek için geliştirilmiştir.

DASH Diyeti; sağlıklı bir beslenme programı olduğundan tansiyonun yanı sıra kemik erimesi,kanser,felç,kalp hastalığı ve şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıkların tedavisine fayda sağlayan bir beslenme modelidir.

 

DASH DİYETİ NASIL YAPILIR:

Diyetin temel ilkeleri sodyumu düşük düzeyde tutup; toplam yağ, basit şeker, kolesterol ve doymuş yağ asitlerinden fakir; protein, posa, potasyum, magnezyum, kalsiyumdan zengin diyet örüntüsü oluşturmaktır.
DASH Diyeti; bol miktarda sebze-meyve, tam tahıl, yağlı tohum, kurubaklagil, kümes hayvanı ve balıktan zengin; kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, rafine karbonhidratlardan, şekerli içeceklerden, paketli ürünlerden fakir olması gerekmektedir.
Sebze ve meyvenin bol olmasından dolayı antioksidan içeriği yüksek bir beslenme modelidir. Posadan zengin beslenme midede hacim kaplayarak doygunluk süresini arttırır, bağırsak hareketlerini hızlandırır. DASH diyeti uygularken mümkünse alkol kullanmamalı, kadınlar haftada 1 kadeh, erkekler ise haftada 2 kadeh kırmızı şarapla sınırlandırılmalıdır.

DASH Diyeti; sağlıklı bir beslenme programı olduğundan tansiyonun yanı sıra kemik erimesi,kanser,felç,kalp hastalığı ve şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıkların tedavisine fayda sağlayan bir beslenme modelidir.

DASH diyeti kilo verme esasına dayalı bir program olmamakla birlikte, sizi sağlıklı yiyeceklere yönlendirdiği için bu diyeti uygulamaya başlayınca istenmeyen kilolarınızdan da kurtulabilirsiniz.


DASH DİYETİNDE YASAK BESİNLER:

DASH diyeti yaparken kaçınılması gereken yiyecek ve içecekler vardır. Bunlar arasında; yüksek şeker ve yüksek yağ içeren atıştırmalıklar ve aşağıdakiler yer almaktadır:

- Şeker
- Kurabiye
- Cips
- Tuzlu fıstık
- Asitli ve gazlı içecekler
- Şekerli içecekler
- Hamur işleri
- Paketli atıştırmalıklar
- Hazır paketli makarna ve erişteler
- Pizza
- Salata sosları
- Sandviç

HEPİNİZE SAĞLIKLI VE MUTLU HAFTALAR DİLİYORUM.

DİYETİSYEN AHMET ARVAS
KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT25776

Paylaş

Yazar Hakkında

Ahmet  Arvas
Ahmet Arvas

Hepinize Merhaba 🤗 Ben Ahmet, Fethiye’de doğup büyüdüm. 2020 yılında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. 1,5 yıl İstanbul’da çeşitli hastane, tıp merkezlerinde diyet danışmanlık merkezlerinde ve catering firmasında çalıştım. Covid-19 salgını sebebiyle memleketim olan Fethiye’ye geri döndüm şu anda evimden WhatsApp üzerinden sesli/görüntülü şekilde günlük takipli online diyet hizmeti vermekteyim. Sizlerle tanışmak ve buluşmak için sabırsızlanıyorum 👨‍⚕️

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı