NEDEN KİLO ALAMIYORUM?

NEDEN KİLO ALAMIYORUM?

NEDEN KİLO ALAMIYORUM?

Boya göre ağırlığın %15-20 altında olması durumu zayıflık olarak tanımlanır. Zayıflığın başlıca nedenleri ise şunlardır;
• Aşırı fiziksel aktivite
• İştahsızlık ve diğer nedenlerle besin alamama
• Alınan besinlerin sindirim, emilim, metabolizmasında bozukluklar
• Kanser ve hipertiroidizm gibi enerji harcanmasını artıran hastalıklar
• Psikolojik ve duygusal stres
• Bağırsak parazitleri
Bunlar ve daha birçok neden zayıflık sebepleri arasında sayılabilir. Peki zayıflık nasıl düzeltilir? Öncelikle zayıflığın nedeni saptanır ve ortadan kaldırılmaya çalışılır. Örneğin parazit varlığında parazit temizlenmesi, yeme isteksizliği durumunda psikolojik destek gibi.

Günlük beslenme öyküsü ve fiziksel aktivite saptanır ve gerekli düzenlemeler yapılarak beslenme programı düzenlenir. Yemeklere konan yağ miktarı artırılır (sağlıklı olacak düzeyde ). Yemekler hacim olarak az ama enerji yoğunluğu yüksek besinler arasından seçilir. Örneğin 1 kase sütlaç üzerine ceviz, fındık, Antep fıstığı gibi besinler koyarak enerjisi arttırılır. Seçimler yine sağlıklı olacak şekilde yapılır. Kilo alma diyeti bile olsa abur cubur, cips, kızartma gibi boş enerji kaynaklarından uzak durulmalıdır. Mesela bal yerine tahin-pekmez, lor yerine tam yağlı beyaz peynir, tam yağlı süt ve süt ürünleri, sütlü tatlılar yerine daha şerbetli tatlılar, kuruyemişler beslenmede tercih edilebilir. Bununla
birlikte öğünlerden önce su, ayran, meyve suyu gibi sıvı olup mide hacminin bir kısmını doldurup daha az besin alımına neden olabilecek besinlerin tüketilmesinden kaçınılır.

Sıvılar yemeklerden önce veya yemeklerle birlikte değil mümkün olduğunca sonra veya öğün aralarında alınmalıdır. Makro besin ögelerinin günlük enerjiye katkısı %35 yağ ,%12-15 protein, %47-50 karbonhidrat olacak şekilde düzenlenmelidir. Gereksinim olan enerjinin büyük çoğunluğu yağlar ve rafine karbonhidratlardan sağlandığında ek vitamin- mineral takviyesi gerekebilir.

DİYETİSYEN AYŞEGÜL BİLGİÇ
KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT25959

 

Paylaş

Yazar Hakkında

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı