KETOJENİK DİYET NEDİR? KETOJENİK DİYET NASIL UYGULANIR?

KETOJENİK DİYET NEDİR? KETOJENİK DİYET NASIL UYGULANIR?

KETOJENİK DİYET NEDİR?

Ketojenik diyet, son yıllarda dünya çapında çok popüler olmuş bir diyet türüdür.Ketojenik diyet ilk olarak epilepsi hastası olan çocuklarda keton cisimcikleri nöbetleri baskılayıcı özelliğinden dolayı kullanılmıştır. Ketojenik diyet,yüksek oranda yağ,orta oranda protein, az miktarda karbonhidrat içeren bir diyettir.Vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidratlar yeterli düzeyde alınmadığında, vücut ikinci temel enerji kaynağı olan yağları kullanmaya başlar ve bunun sonucunda ortaya keton cisimciği adı verilen maddeler ortaya çıkar ve ketojenez adı verilen durum ortaya çıkar. Günümüzde Alzheimer,Parkinson,Amyotropik Lateral Sklerosis (ALS) hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılmaktadır.Ketojenik diyet kemik kütlesinde azalmaya yol açarak Osteoporoza yol açabilir.

KETOJENİK DİYET NASIL UYGULANIR?

Ketojenik diyette günlük enerjinin yaklaşık %70 ‘i yağlardan, %25’i proteinlerden ve %5 ‘i karbonhidratlardan sağlanır.Öğün başına alınan karbonhidrat miktarı mutlaka hesaplanmalıdır.Günlük alınan karbonhidrat miktarı 50 gr’ı aşmamalıdır. Vücutta ketojenezin meydana gelip gelmediğini anlamak için idrar çubuğuyla düzenli olarak pH ölçümü yapılmalıdır.

KETOJENİK DİYETİN FAYDALARI NELERDİR?

Son yıllarda yapılan çalışmalarda ketojenik diyetin, Obezite,İnsulin direnci, Polikistik over sendromu ve Alzheimer gibi çeşitli hastalıklar üzerinde olumlu etkiler sağladığı saptanmıştır. Ketojenik diyet protein ve yağ bakımında zengin bir diyet olduğu için iştah kontrolü üzerinde de olumlu etkiye sahiptir.
 

KETOJENİK DİYETİN ZARARLARINELERDİR?


Ketojenik diyette yan etkiler uzun ve kısa süreli olarak ikiye ayrılmaktadır.Kısa süreli etkileri; bulantı,kusma,baş ağrısı,yorgunluk,uykusuzluk ve kabızlıktır.Uzun süreli etkileri; Karaciğer Yağlanması,Böbrek Taşları ve Vitamin-Mineral eksikliğidir.
 

KETOJENİK DİYETTE NELER YENEBİLİR?


Ketojenik beslenmede temel enerji kaynağı yağlardır. Yağ kaynağı olarak; Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı, avokado, ceviz ve badem gibi yağ kaynakları tüketilebilir. Protein kaynağı olarak; yumurta, kırmızı et, beyaz et ve hindi eti gibi hayvansal protein kaynakları ve baklagiller (kuru fasulye,nohut,barbunya mercimek vs) gibi bitkisel protein kaynakları tüketilebilir Karbonhidrat kaynağı olarak; Patlıcan, lahana, brokoli ve mantar gibi düşük karbonhidrat içeren sebzelere bu diyet şeklinde tüketilebilir. Meyve olarak yalnızca az miktarda ahududu ve çilek gibi kırmızı meyveler ve doğal tatlandırıcılar tüketilebilmektedir.Bu yüzden multivitamin takviyeleri vitamin-mineral açığını gidermek için kullanılabilir. Süt ve süt ürünlerinden bir miktar peynir ve krema tüketilebilir, Ayrıca badem, fındık gibi kuruyemişler de bu diyette ölçülü miktarda yenilebilir.
 

KİMLER KETOJENİK DİYETİ UYGULAMAMALIDIR?


İnsülin kullanan diyabet hastaları, (Tip-1 diyabet), Hamileler,Emzirenler,Bariatrik Cerrahi ve Uygulamaları Geçiren Hastalar ve Böbrek hastalığı olanlar ketojenik diyet yapmamalıdırlar.

HEPİNİZE SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER DİLERİM.

İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

DİYETİSYEN AHMET ARVAS

KAYITLI DİYETİSYEN KODU:DYT25776

Paylaş

Yazar Hakkında

Ahmet  Arvas
Ahmet Arvas

Hepinize Merhaba 🤗 Ben Ahmet, Fethiye’de doğup büyüdüm. 2020 yılında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. 1,5 yıl İstanbul’da çeşitli hastane, tıp merkezlerinde diyet danışmanlık merkezlerinde ve catering firmasında çalıştım. Covid-19 salgını sebebiyle memleketim olan Fethiye’ye geri döndüm şu anda evimden WhatsApp üzerinden sesli/görüntülü şekilde günlük takipli online diyet hizmeti vermekteyim. Sizlerle tanışmak ve buluşmak için sabırsızlanıyorum 👨‍⚕️

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı