OKUL DÖNEMİNDE BESLENME

OKUL DÖNEMİNDE BESLENME

Uzuuun bir aradan sonra artık okullar yüz yüze eğitime geçti. Artık çocuklar en az bir öğün olmak üzere okulda beslenmek zorunda. Okul dönemi çocukların büyüme-gelişme zamanı olduğu için önemli bir dönemdir. Bu süreçte de her zaman olduğu gibi sağlıklı
beslenmenin yeri önemlidir. Sağlıklı beslenme; besin ögelerinden yeterli ve dengeli bir şekilde beslenilmesidir. Yeterli ve dengeli beslenmenin temeli de besin çeşitliliğinden geçer. Yeterli ve dengeli beslenme olmaması fazla besin tüketimi olduğu gibi az besin tüketimi ile de sonuçlanabilir. Fazla besin tüketimi ve fiziksel hareketlerin yapılmaması sonucu oluşan yetersiz ve dengesiz beslenmede; hem büyürken; büyüme yavaşlayabilir, kilo alımı gerçekleşebilir hem de yetişkinlik döneminde; şeker hastalığı, hipertansiyon, yeme davranış bozukluğu, kanser gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Az besin tüketiminin olduğu yetersiz ve dengesiz beslenmede ise yeterli vitamin-mineral, protein vücuda alınamaz ve kilo kaybı gerçekleşir. Fazla kilo kaybı da başta bağışıklık sisteminde
zayıflık olmasıyla çocuğun birçok hastalığa karşı savunmasız hale gelmesine sebep olabilir.

Peki, Çocuğunuz Nasıl Beslenmeli?
- 3 ana öğüne ve 2-3 ara öğün tüketimi tavsiye edilir. Özellikle kahvaltının yapılması okul başarısını olumlu yönde etkiler. Fakat çocuğun kendini aç olduğu zaman yemesi, tok olduğu zaman yememesi de önemlidir! Aç hissetmiyorsa çocuğu yemeye zorlamayın!
- Ara öğünlerin olması iştah kontrolünün sağlanması için önemlidir. Ara öğünde; kuru meyve, meyve, ceviz-fındık, süt gibi besinler tercih edilir. Eğer fazla miktarda; cips, çikolata gibi fast food tüketimi olursa diş çürüklerine sebep olabilir.
- Yemek yerken; tabletle oynanmaz, telefondan bir şeyler izlenmez! Çocuk doyduğunu anlamaz ve fazla yemesine sebep olur. Yetişkinler için de geçerlidir!
- Şekerli içecekler, hazır meyve suları, enerji ve spor içecekleri gibi enerji içeriği yüksek sıvılar yerine su tercih edilmelidir. Eğer meyve suyu isteniyorsa, ara sıra olmak koşuluyla, ev yapımı tercih edilmelidir.
- Beslenme çantasını çocuğunuzla birlikte hazırlayın. Çocuğunuz da hem yanında ne olduğunu bilir hem de hazırlarken yiyeceği besinleri seçtiği ve ne kadar yiyeceğini bildiği için isteyerek tüketir.
- Beslenme çantası için olabilecek seçenekler; ayran+ tost+ mevsime uygun meyve veya ev yapımı meyve suyu + sandviç + kuruyemiş veya ev yapımı poğaça + süt + kuru meyve veya ev yemeği (okula götürebileceği susuz, kokmayan; ıspanak, kurubaklagilden yapılmış bir salata vb.) + 1 dilim ekmek + yoğurt + mevsime uygun meyve.

Paylaş

Yazar Hakkında

Meryem Hafızoğlu
Meryem Hafızoğlu

Merhabalar, severek okuduğum ve öğrendiğim bölümden mezun olarak artık resmi olarak bir diyetisyenim. Gerek stajlarımda gördüğüm gerekse çevremde duyduğum, gözlemlediğim kadarıyla insanlara diyet denildiğinde bir korku oluşuyor. En büyük korkularından birisinin de “yasak” olan besinler olup, sevdikleri gıdalardan uzak kalacakları olması. Hâlbuki kişinin herhangi bir rahatsızlığı/hastalığı yoksa besinleri yasaklamak yerine sınırlandırılması önerilir. Çünkü besinler tamamen yasaklanırsa, sürdürülebilir bir beslenme olmayacağına inanan bir diyetisyenim. Eğer aklınızdan diyete başlamak geçiyorsa, hiç durmayın! Hemen iletişime geçin! Beslenmeyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışları düzeltelim! Örneğin; eğer zayıflamak istiyorsanız ekmek kesinlikle yememelisiniz gibi… Benim amacım; sizlerin diyet algısını değiştirmek ve evinizin diyetisyeni olmak :) İletişime geçecek kişiler; belki gebe bir kadın belki emzirmeye başlayan anne belki profesyonel bir sporcu belki sağlıklı beslenmeyi öğrenmek isteyen biri belki kronik bir böbrek hastası belki de catering patronu. Kendimizi lütfen “kilo vermek istiyorsam diyet yapmalıyım” klişelerinden uzak tutalım. Beslenme nerede varsa biz diyetisyenler oradayız ve sürdürülebilir, sağlıklı bir beslenme için bir mail, bir DM uzağındayız! O zaman ne diyoruz? “Diyete Başlıyor, Korkmuyorum!”

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı