PROBİYOTİK&PREBİYOTİK

PROBİYOTİK&PREBİYOTİK

PROBİYOTİK NEDİR ?
FAO/WHO, probiyotikleri; “yeterli miktarlarda alındığında konakçı sağlığı üzerine yararlı etkileri olan yaşayan mikroorganizmalar” olarak tanımlamaktadır. Probiyotik kullanımı; bağırsak mikrobiyotasının fonksiyonlarını ve bileşimini değiştirebilmektedir. Probiyotikli ürünlerin tüketiminin, sağlığın korunması, bağırsak ve vücut sağlığının güçlendirilmesi ve diğer hastalıklarla mücadelede yararlı etkileri bulunmaktadır. Bir bakterinin probiyotik bakteri olabilmesi için bağırsaklara kadar yeteri sayıda ve canlı olarak ulaşması gerekmektedir. Bazı fermente ürünler probiyotik bakteriler içerir.

Probiyotikler:
- Ev Yoğurdu
- Kefir
- Boza
- Tarhana
- Turşu
- Kombucha


PREBİYOTİK NEDİR ?
Prebiyotikler ise; üst gastrointestinal sistemden geçerken absorbe ya da metabolize edilmeyen ve bakteri aracılığıyla kolonda fermente olup bir ya da birden çok potansiyel bakterinin çoğalmasını uyaran sindirilmeyen besin bileşenleridir. Prebiyotiklerin mukoza yüzeyinde ve bağırsak lümeninde sağlıklı mikrobiyal dengeyi sürdürmek ve geliştirmek için yüksek potansiyeli bulunmaktadır. İnsanların sindirim siteminde prebiyotiği parçalayan sindirim enzimleri bulunmadığından ve bu bileşiklerin tamamı sindirilemediğinden dolayı emilimle kana karışamazlar. Fakat, bağırsakta probiyotik bakterilerin yardımıyla fermantasyona uğradıktan sonra enerji verirler.

Prebiyotikler:
- Soğan
- Sarımsak
- Kuru baklagiller
- Yulaf
- Kuşkonmaz
- Hindiba

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

DİYETİSYEN GÜLEY KOÇ
Kayıtlı Diyetisyen Kodu:DYT97624

Paylaş

Yazar Hakkında

Güley Koç
Güley Koç

Merhaba, ben diyetisyen Güley Koç. Fırat Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Online diyet hizmeti veriyorum. Yurt içi ve yurt dışından danışan kabul ediyorum.

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı