“BALIKLA SÜT ÜRÜNLERİ YEMEYİN” KLİŞESİ

“BALIKLA SÜT ÜRÜNLERİ YEMEYİN” KLİŞESİ

Artık yavaş yavaş herkesin doğrusunu bildiği fakat daha önceden duyduğumuz “sakın balıkla birlikte süt, ayran, yoğurt tüketme, zehirlenirsin!” diye korkutulduğumuz için balığın yanında süt ürünleri tüketmediğimiz günler vardı. Peki, nereden çıktı bu söylenti? Neyi, neden, niçin yaptığımızın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bilginin doğruluk payı var mı? Gerçeği nedir? Hadi bu haftaki konumuz bunun doğrusu öğrenmek olsun.

HİSTAMİN ZEHİRLENMESİ NAMIDİĞER BALIK ZEHİRLENMESİ
Histamin, adından da anlaşılacağı gibi bir amin grubudur. Görevi bazofillerde ve mast hücrelerinde ve ayrıca midede, lenf düğümlerinde ve timusta yüksek düzeylerde sentezlenir ve depolanır. Fonksiyonel olarak da bağışıklık sisteminde görev alır. Biz histamini nasıl
alıyoruz? Vücut kendi histaminini üretebilir, diyetle dışarıdan alabilir veya bağırsaklarımızdaki bakterilerle üretebilir. Bakteri demişken… Gıdalarda mikrobiyal bir bozulma varsa veya fermentatif süreçlerden sorumlu olan bazı bakteriler de histamin üretir.
Hatta bazı bakteriler balıklarda da histamin üretiminden sorumludur. Vücuda fazla miktarda histamin alınması sonucu, vücut zarar gördüğü için “histamin zehirlenmesi” denilmiştir. Daha önceleri balıkların fazla tüketilmesi sonucu “balık zehirlenmesi” veya “Scombrotoxicosis”, Scombroid ailesindeki oluştuğu için bu adı almıştır, olarak adlandırılırken artık bunun sebebinin fazla balık tüketilmesinden ziyade vücuda fazla miktarda histamin alınması olduğu ve bu histaminin de toksisiteye sebep olması “balık
zehirlenmesi” yerini “histamin zehirlenmesi” ne bıraktı. Evet, buradan süt ne alaka? Fazla miktarda balık yediğin zaman zehirlenme oluyormuş dediğiniz duyar gibiyim. Fakat gelin histamin içeriği yüksek bazı besinlere bir göz atalım.

Histamin İçeriği Yüksek Ve Histamin Salgılanmasına Neden Olan Besinler:
-Beklemiş balık ürünleri (konserve, salamura, lakerda, paketlenmiş), temizlenmeden bekletilmiş balık ürünleri
-Kabuklu deniz ürünleri
-Domates
-Bazı meyveler: Kiraz, erik, şeftali, üzüm, ananas, çilek, frambuaz

Histaminden Zengin Besinler:
-Beklemiş tüm protein içerikli besinler
-Fermente süt ürünleri: Yoğurt, peynir, kefir
-Fermente turşular
-Ekşi maya ve ekşi mayalı ürünler
-Gördüğünüz gibi bekletilmiş yani bayat balığın histamin miktarı arttığı için ve yoğurt da histaminden zengin olduğu için “histamin zehirlenmesi ”ne sebep olabilir.

Sonuç olarak burada önemli olan histamin miktarına dikkat etmemiz ve doğru tercihler
yapmamızdır. Kısaca balığın taze olması şartıyla süt ürünler tüketebilirsiniz…
Sağlıklı günler…
 

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

 

DİYETİSYEN MERYEM HAFIZOĞLU
Kayıtlı Diyetisyen Kodu:DYT54267

Paylaş

Yazar Hakkında

Meryem Hafızoğlu
Meryem Hafızoğlu

Merhabalar, severek okuduğum ve öğrendiğim bölümden mezun olarak artık resmi olarak bir diyetisyenim. Gerek stajlarımda gördüğüm gerekse çevremde duyduğum, gözlemlediğim kadarıyla insanlara diyet denildiğinde bir korku oluşuyor. En büyük korkularından birisinin de “yasak” olan besinler olup, sevdikleri gıdalardan uzak kalacakları olması. Hâlbuki kişinin herhangi bir rahatsızlığı/hastalığı yoksa besinleri yasaklamak yerine sınırlandırılması önerilir. Çünkü besinler tamamen yasaklanırsa, sürdürülebilir bir beslenme olmayacağına inanan bir diyetisyenim. Eğer aklınızdan diyete başlamak geçiyorsa, hiç durmayın! Hemen iletişime geçin! Beslenmeyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışları düzeltelim! Örneğin; eğer zayıflamak istiyorsanız ekmek kesinlikle yememelisiniz gibi… Benim amacım; sizlerin diyet algısını değiştirmek ve evinizin diyetisyeni olmak :) İletişime geçecek kişiler; belki gebe bir kadın belki emzirmeye başlayan anne belki profesyonel bir sporcu belki sağlıklı beslenmeyi öğrenmek isteyen biri belki kronik bir böbrek hastası belki de catering patronu. Kendimizi lütfen “kilo vermek istiyorsam diyet yapmalıyım” klişelerinden uzak tutalım. Beslenme nerede varsa biz diyetisyenler oradayız ve sürdürülebilir, sağlıklı bir beslenme için bir mail, bir DM uzağındayız! O zaman ne diyoruz? “Diyete Başlıyor, Korkmuyorum!”

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı