ZAYIFLAMAK İSTİYORUM

ZAYIFLAMAK İSTİYORUM

Zayıflamak İstiyorum Ama Olmuyor, Zayıflamak İstiyorum Ne Yapmalıyım, Zayıflamak İstiyorum Nasıl Zayıflayabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Gelin beraber nedenlerine bakalım :

1. Hormonal Engeller

Vücudumuzda bazı hormonların eksik veya fazla salgılanıyor olması metabolizma hızını etkileyebilir. Bu da kilo vermenin ciddi düzeyde zorlaşmasına neden olabilir. Bu hormon dengesizlikleri için özel bir beslenme tedavisi gerekecektir, bu nedenle lütfen bir diyetisyen desteği alın.

Hipotiroid
Tiroid hormonları üretiminde yetersizlik kilo vermeyi zorlaştıran yaygın bir sebeptir. Yetersiz çalışan tiroid, metabolizmanın çalışma hızını da düşürür. Kilo verememenin yanında yorgunluk, şişlik, saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılma, cilt kuruluğu, sürekli uyku hali gibi problemler ortaya çıkabilir.

İnsülin Direnci
Hücrelerin insüline karşı duyarsızlaşmasına verilen addır. Kilo kontrolünü zorlaştıran insülin direncinin en büyük sebebi bel çevresi yağlanmadır. Yani kilo ve insülin direnci arasında bir döngü vardır. İnsülin direnci açlık krizi, tatlı isteği, doymama, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir.

Böbrek Üstü Bezinin Fazla Çalışması
Kortizol böbrek üstü bezleri tarafından üretilen bir hormondur. “Stres hormonu” olarak bilinir ve stres algıladığında salgılanır. Diğer hormonlar gibi hayatta kalmak için çok önemlidir ve kortizol yüksek seviyede salgılandığında kilo alımına yol açar. Strese neden olan durum ortadan kalkınca, kortizol, vücuda sindirime yeniden başlamasını komut eder. Kortizolün kan şekeri üzerinde özellikle vücudun yakıtı kullanma şekliyle ilgili büyük etkisi vardır. Kortizol, karşı karşıya olduğu zorluk türüne bağlı olarak, vücuda yağ, protein veya karbonhidratlardan hangisini ve ne zaman yakacağını söyler. Kortizol, yağları alıp kaslara götürür veya kasları parçalayıp daha fazla enerji elde etmek için onları glikojene dönüştürür. Tek parçaladığı kaslar değildir, aşırı kortizol kemiklere ve cilde de zarar verir. Osteoporoz, kolay yaralanma ve deride çatlaklara neden olur. Sıkı ve düşük kalorili diyetler deneyen bireylerde stres meydana getirir. Bir çalışmada düşük kalorili diyet yapanların kortizol seviyeleri, normal bir diyeti uygulayanlara göre daha yüksek çıkmıştır.

PCOS
Polikistik Over Sendromu günümüzde oldukça sık karşılaşılan, obezite ve insülin direnciyle kısır bir döngü oluşturan sağlık sorunudur. Hormon düzeylerinde değişikliklere neden olarak kilo verimini zorlaştırır. Vücut yağ oranının artışına sebep olur. Adet düzensizliği veya adet olamama, sivilceler, erkek tipi kıllanma, saç dökülmesi en önemli belirtilerindendir.

Cinsiyetle İlgili Hormonların Yetersizliği 
Östrojen ve testosteron hormon düzeylerinde düşüklük; prolaktin fazlalığı bireyin kilo alımına sebep olabilen etmenlerdendir.


Nöropeptid Y(NPY)
Nöropeptid Y seviyeleri stresli dönemlerde yükselirken, aşırı yemek yeme isteği ve yağ depolanmasını sağlar. NP beyinde ve karın yağ hücrelerinde oluşturulur ve yeni yağ hücrelerinin oluşumuna sebep olur.

Melatonin
Melatonin, sirkadiyen ritmin korunmasına yardımcı olan, epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Melatonin seviyeleri akşamdan gece geç saatlere ve sabahın erken saatlerinde yükselmeye eğilimlidir. Karanlık bir odada uyurken, melatonin seviyeleri yükselir ve vücut ısısı düşer.  Bu olduğunda, vücudun iyileşmesine yardımcı olan, vücut kompozisyonunu geliştiren, yağsız kas oluşturmaya yardımcı olan ve kemik yoğunluğunu artıran büyüme hormonu salınır. Ancak sirkadiyen ritim bozulursa, vücudumuzun iyileşmesine yardımcı olmak için yeterli uyku veya gerekli karanlık elde edilemez. Bu da inflamasyona bağlı kilo alımına yol açacak olan stresi artırır.

2.Besin Öğesi Eksiklikleri

Demir Eksikliği
Demir hemoglobinin yapısına katılarak hücrelere oksijen taşınmasında görev alır. Hücreler bu oksijenle glikozu parçalayarak enerji elde ederler. Demir eksikliğinin olması, taşınan oksijen miktarını azaltarak süreci yavaşlatacaktır. Bu sebeple demir eksikliğinde daha yavaş bir metabolizma söz konusudur.

D vitamini ve Kalsiyum
D vitamini ve obezite arasında bir kısır döngü vardır. Obez bireylerde D vitamini eksikliği çok daha sık görülürken D vitamini eksikliğinde kilo kontrolü de zorlaşır. Kalsiyum eksikliğinde de metabolizma hızı azalmaktadır. Kalsiyum ihtiyacını karşılayan diyetlerin, karşılamayanlara göre kilo verdirme etkileri daha fazladır.

B Vitaminleri
Bazı B grubu vitaminleri enerji metabolizmasında rol oynar, bazıları ise hemoglobin üzerine etkilidir. Bu sebeple B grubu vitaminleri kilo koruma ve verme süreçlerinde oldukça önemlidir.


3.Psikolojik Nedenler
- Sadece 2 kilo, ya da 20 kilo vermek istesek de, yeme alışanlıklarımızı değiştirmek zorundayız ve belki de aynı zamanda bazı diğer yaşamdaki alışkanlıklarımızı da. Bu değişiklikleri yapmak diyete başladığımız 1. günde ya da 1. haftada zor olmayacaktır, çünkü ilk başlardaki hevesimiz bize genelde yeterli motivasyonu sağlar. Ancak, genellikle 2-3 hafta içinde, “yeni” yeme alışkanlıklarımız eğer biz buna hazır değilsek bundan önceki hayat düzenimizle çakışmaya başlar. Dolayısıyla başladığımız diyete devam etme arzumuz kaybolmaya başlar. Diyetimizi daha iyi bir kilo ve şekil için gereklilik olarak görmek yerine, bunu bir engel ve yük olarak görürüz.
- Neden kilo vermeye çalıştığımızı net olarak bilmemiz gerekir. Bize nasıl bir yararı olacağına dair net ve açık fikre ihtiyacımız vardır. Çünkü eğer zihnimizde net ve açık bir fayda olacağına dair fikrimiz olursa, o zaman eski kötü alışkanlıklarımızı tekrardan hayatımıza sokmak için direnç göstermeyiz. 
- Diyet yaparken, mükemmel olmaya çalışmakla vakit harcamayın. Bu sadece sizi artan suçluluk duygusuna ve hataya sürükleyecektir. Bunun yerine, hata yapacağınızı kabul edin ve hata yaptığınızda da buna engel olmayın. Öğrenmeniz için gereken deneyimler olarak görebilirsiniz.
- Bir diğer çok yaygın olan sorun ise, kilo verme hızıyla ilgili. Birçok diyete başlayan kişi çok hızlı bir şekilde kilo vermeyi umut eder ve bedenlerinin bu isteklerini karşılayamayacağına dair psikolojik olarak hazırlıksızdır. Eğer bir haftaları kilo vermeden geçerse, motivasyonları azalıp, ilgililerini kaybetmeye başlarlar.
- Çok yavaş ilerleyen kilo verme süreci çok da kulağa hoş gelmezken, bir yandan da daha yavaş verilen kiloları daha kalıcı olduğunu da unutmamak gerekir. Yeni kilo verme sürecinize başladığınızda, sadece hatırlayın: acele etmeye gerek yok. Kendinize gerçekçi bir kilo verme amacı belirleyin ve doğal halinizle bunu uygulamaya başlayın.


Kilo Alımını Zorlaştıran Diğer Nedenler:
1. Diyet: Diyetinizdeki yiyeceğin miktarı ve kalitesi kilo üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.
2. Genler: Bazı insanlar genetik olarak diğerlerinden daha kolay kilo almaya veya ortakısımda yağ depolamaya yatkındır. Bununla birlikte, genler kader olmak zorunda değildir ve araştırmalar, sağlıklı bir diyet yapmanın, sağlıksız alışkanlıklardan kaçınmanın, genetik yatkınlığın obezite riskini önleyebileceğini göstermektedir.
3. Fiziksel hareketsizlik : Egzersiz yapmak, kalp hastalığı, bazı kanser türleri ve diğer kronik hastalıklara yakalanma olasılığını azaltmak da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahiptir. Fiziksel aktivite, kilo kontrolü ve sağlığın kilit noktasıdır.
4. Uyku : Araştırmalar, insanların ne kadar uyudukları ile kiloları  arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor . Genel olarak, çok az uyuyan çocuklar ve yetişkinler, yeterince uyuyanlardan daha kilolu olma eğilimindedir. 

 

 

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

 

 

DİYETİSYEN EMİNE HATİP
Kayıtlı Diyetisyen Kodu:DYT86188

Paylaş

Yazar Hakkında

Emine HATİP
Emine HATİP

Merhaba ben Diyetisyen Emine Hatip Şırnak 'ta Emine Yılmaz Güzellik Salonunda çalışıyorum ayrıca online olarakta Beslenme ve Diyet Danışmanlığı yapıyorum. sizlerde yeni başlangıçlar için mail veya dm yoluyla ulaşabilirsiniz :)

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı