GEZEGEN SAĞLIĞIMIZ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME

GEZEGEN SAĞLIĞIMIZ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME

Besin seçimlerimiz kendi sağlığımızın yanında gezegen sağlığını da etkiler. Gıda üretim-tüketim süreçleri, besinlere uygulanan işlemler sera gazı emisyonlarına ve olumsuz yönde çevresel etkilere neden olur. Bize yaşam alanı, besin imkanı sunan gezegenimize sahip çıkıp onu korumak en önemli vazifemiz olmalı. Beslenme modelimizde ve yaşam biçimimizde yaptığımız değişikliklerle çevre sağlığının korunmasına yardımcı olabilir, gelecek nesillere yaşanabilir bir ortam bırakabiliriz. 

Sürdürülebilir Beslenme Nedir? 
Çevresel etkileri düşük, gıda ve beslenme güvenliğine katkı sağlayan, şimdiki ve gelecek nesiller için sağlıklı bir yaşam sunan, kültürel açıdan kabul edilebilir, biyoçeşitlilik ve ekosistemler açısından koruyucu,, erişilebilir, ekonomik, beslenme açısından yeterli, güvenilir, sağlıklı beslenme modelidir.

Gezegenimiz Tehlikede! 
Nüfus artışı, beslenme alışkanlıkları, iklim değişiklikleri küresel yükün artışına sebep olmaktadır. Mevcut kaynaklarımız giderek azalmakta, besin üretim ihtiyacı artmaktadır. Gıda israfı ve atıkları da bu riskin artmasına sebep olmaktadır. 

Ne Yapabiliriz?
-Akdeniz tipi beslenme modeli benimsenmeli.
-Sebze-meyve tüketimi arttırılmalı, hayvansal besin tüketimi azaltılmalı, bitkisel protein kaynakları tercih edilmeli, şeker-yağ-tuz içeriği yüksek işlenmiş-paketli gıdalardan uzak durulmalı. 
-Mevsiminde, yerel besinler tercih edilmeli.
-Uygun saklama ve pişirme yöntemlerine özen gösterilmeli.
-Gıda ve su israfından kaçınılmalı.
-Plastik yerine geri dönüştürülebilir ambalaj kullanılmalı.

*İnternet sitemizde yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavinin yerini tutmaz.

DİYETİSYEN MELİKE GÜNYOL
Kayıtlı Diyetisyen Kodu:DYT37965

Paylaş

Yazar Hakkında

Melike  Günyol
Melike Günyol

Merhaba, ben Melike. Büyük bir aşk ve hevesle yaptığım mesleğimle ilgili bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaktan çok mutluluk duyuyorum. Sağlıklı beslenme süreçlerinizde yanınızda olmak isterim. [email protected] mail adresimden bana ulaşabilirsiniz. :)

Yorumlar (0)

    Hiç Yorum Yapılmamış

    İçin bir inceleme yazın

    "

    "

    Yoruma Cevap yazmaktasınız

    500 karakter kaldı